.

OMGAAN MET TIENERS

  • Wordt jouw goedbedoeld advies vaak afgedaan als ‘gezeur’, lijkt het niets uit te halen of draait het vaak uit op  eindeloze discussies ?
  • Ervaar jij het ook als moeilijk om in dialoog te gaan over bv. uitstelgedrag,  gebrek aan planning, onverschilligheid of een volgens jou zorgwekkend gebruik van digitale media van je zoon of dochter ?

  • Voel je je soms machteloos of verdrietig omdat het contact met je tiener moeizaam verloopt ?

  • Vind jij het ook zo lastig om je opgroeiend kind de nodige ruimte te geven voor een autonoom leven en tegelijk grenzen te stellen en te waarschuwen voor mogelijke valkuilen ?

.

.

.

.

Je zoon of dochter is nu vooral zoekende naar een eigen identiteit en autonomie. Vaak gaat dit gepaard met een emotionele rollercoaster. Boeiend en uitdagend maar ook spannend en vaak verwarrend, ook voor jou als ouder.

.

Elke tiener of jong adolescent heeft in deze levensfase iemand nodig als een soort ‘buddy’. Iemand die echt om hen geeft, hen respecteert, ondersteunt en vertrouwt.  Een mama of papa die wil begrijpen waar ze doorgaan en ECHT naar hen luistert zodat ze hun eigen mening, waarden en oplossingen kunnen ontwikkelen. Krachtige ouders die een  voorbeeld zijn van zelfsturing en geloven in de mogelijkheden van hun jongeren en hen aanmoedigen te ‘gaan’ voor hun idealen .

.

Ook al is het niet evident om met je puberende tiener een sterke verbinding te houden is het toch nu, of beter gezegd, zéker nu, uiterst belangrijk dat jij als ouder onvoorwaardelijk en subtiel aanwezig blijft. Als een vuurtoren, als een oriëntatiepunt wanneer ze even niet meer weten welke richting te ‘varen’. Het is een valkuil om er vanuit te gaan dat hun ‘zelfsturend vermogen’ parallel zou lopen met hun ‘fysieke’ groei of leeftijd.

.

In deze 1-daagse workshop :

  • krijg je inzicht in de facetten die eigen zijn aan deze ontwikkelingsfase, inclusief de invloed van het veranderend brein op hun gedrag. Hierdoor vergroot je de kans dat je je tiener beter kan begrijpen, en gerichter kan ondersteunen op weg naar zelfstandigheid,

  • ontdek je wat er een belangrijke rol speelt bij het motiveren van jongeren en maken we de concrete vertaalslag naar jouw dagelijkse situatie via do’s en dont’s m.b.t. jouw communicatiestijl, houding en manier van grenzen stellen,

  • ga je aan de slag met concrete tools voor conflicthantering om vanuit respect tegelijk grenzen te stellen EN een positieve invloed uit te oefenen zodat de (vertrouwens)band en samenwerking met je tiener aangenamer wordt,

  • verkrijg je meer informatie over de positieve    (jawel .. !) en negatieve aspecten van games en de nadelige gevolgen van overmatig smartphone-gebruik, waardoor je de kans vergroot om je tiener hierin beter te kunnen begeleiden.  

.